Sambal goreng telor (pittige eitjes)

Ik houd van eieren, ik houd van pittig eten. Wat dat betreft is dit the perfect marriage. Dit bijgerecht eet je natúúrlijk bij je rendang samen met je sajoerboontjes. Wij eten het thuis eigenlijk altijd met rendang, maar bij nasi met saté zal het vast ook goed smaken. Of je eet het gewoon met je witte rijst als je snel tevreden bent. Hoe dan ook, smaken doet het zeker en je kan het zo scherp maken als je zelf wilt.

Ik heb dit recept gebaseerd op het recept van Beautylab, maar doe wel paar dingen anders, zoals het bakken van de eieren nadat ze gekookt zijn zodat ze een lekker bruin, krokant en ’taai’ velletje krijgen, vind ik gewoon lekker. Dit bijgerecht staat binnen no-time op tafel, dus laten we aan de slag gaan!

Sambal goreng telor (pittige eitjes)

4-6 Hardgekookte eieren, zoveel als je nodig hebt
1 blik tomatenblokjes
3 teentjes knoflook
2 uien, gesnipperd
2 eetlepels sambal
125ml (half kopje) water
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
Olijfolie

Verder heb je nodig
2 (steel)pannen, met anti-aanbaklaag waarvan één met deksel

  1. Kook de eieren hard in ongeveer 6-7 minuten. Laat ze vervolgens goed schrikken. Ik laat ze meestal in de pan en vul deze volledig met koud water. Laat dit staan tot je ze straks weer nodig hebt.
  2. Pers de teentjes knoflook en snipper de ui.
  3. Doe de knoflook, ui en sambal in de pan met wat olie en fruit deze zachtjes aan voor een paar minuten. Pas op, de sambal kan spetteren! Ik vind zelf 2 eetlepels (ik eyeball dit altijd) de perfecte pittigheid geven, maar zoals altijd: wil je meer of minder pit, dan kan dat altijd.
  4. Als de knoflook, ui en sambal paar minuutjes gebakken zijn voeg je de tomatenblokjes en het water toe. Roer alles goed door en voeg naar smaak wat zout en suiker toe. Ik vind persoonlijk 1 eetlepel suiker voldoende. Geen lichtbruine basterdsuiker in huis? Gewone suiker voldoet prima!
  5. Laat het geheel zachtjes pruttelen. Pel je eieren en dep ze droog met keukenpapier.
  6. Doe de eieren samen met wat olie in een (bij voorkeur) steelpan met anti-aanbaklaag. Doe de deksel op de pan en na een paar minuutjes hoor je dat de eieren worden gebakken. Schud om de paar minuten de pan en kijk af en toe hoe ze eruit zien, zie je al een mooi bruin ‘korstje’? Het moet een beetje lijken op de onderkant van een spiegelei. Bak de eieren rondom bruin/krokant. Haal dan de pan van het vuur.
  7. Voeg de gebakken gekookte eieren toe aan je tomatenmengsel en laat dit lekker pruttelen. Ze nemen het meeste smaak op als je ze voor langere tijd laat pruttelen, hoe langer hoe beter. Maak je deze met de rendang dan kan je het prima 30-45 minuten laten pruttelen. Kijk af en toe wel of er nog genoeg vocht bij zit, voeg anders wat water toe. Je kunt de eieren ook lichtjes insnijden zodat de smaak er nog beter in trekt, ik vind dat meestal niet nodig. De eieren zijn al smaakvol genoeg.

Eet smakelijk!

Deze eieren serveer je natuurlijk bij je rendang en sajoerboontjes.