Couscous met gehakt en muhammarasaus

Dit recept heb ik (al zeg ik het zelf) verbeterd van een Marley Spoon-recept. Wij maken af en toe gebruik van dergelijke foodboxen, niet uit gemak (ik sta immers graag in de keuken) maar omdat je dan gevarieerd eet, met combinaties die je zelf niet zo snel zou bedenken. Dit recept is er zo één. Ik was helemaal niet bekend met Muhammarasaus maar vond het verrassend lekker en fris. Couscous at ik wel eens in een salade. Marley Spoon noemt dit gerecht hun ‘Crispy shoarmagehakt op kruidige couscous met muhammara’. Ik weet niet waar ze het shoarmasmaakje vandaan halen of het crispy gedeelte, maar lekker is het wel.

Maar zoals vaker met ‘kant-en-klare’ recepten was het niet helemaal naar mijn zin. Om eerlijk te zijn vond ik dat het recept 1) iets te weinig gekruid was, het mist wat pit, 2) VEEL te weinig groenten bevatte en 3) er zat geen knoflook in. Je zal merken, hoe langer je me volgt/kent, ik houd van knoflook. Overal mag knoflook in en bij knoflook vind ik: ‘één is géén’. Het is voor mij een essentiële smaakmaker in gerechten en ik kan dan ook een voordeelverpakking knoflook van de Albert Heijn gemakkelijk op krijgen binnen afzienbare tijd. Love. It.

Goed, op naar het recept! Een aantal dingen heb ik zelf toegevoegd en de kruidenmix voor het gehakt heb ik zelf ‘gegokt’ op basis van het lijstje ingrediënten van het oorspronkelijke kruidenmixzakje. Dit gerecht staat binnen 30 minuten op tafel.

Couscous met gehakt en muhammarasaus – voor 2 personen

Voor de couscous
175 gram couscous
1 kippenbouillonblokje, verkruimeld
250 gram cherrytomaten
Bosje munt, hoeveelheid naar smaak
Bosje peterselie, hoeveelheid naar smaak
70 gram zachte geitenkaas, verkruimeld

Voor het gehakt
300 gram mager rundergehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
1 courgette, in blokjes gesneden
Peper en zout, naar smaak

Voor de gehaktkruidenmix
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel pimentkorrels, fijngemalen
1 theelepel kardemom
1 theelepel koriander
½ theelepel kaneel

Voor de muhammarasaus
2 gegrilde paprika’s, uit pot
2 eetlepels balsamico-azijn of granaatappelsiroop
40 gram walnoten
1 theelepel Jonnie Boer Chili melange (of andere pittige kruiden zoals cayennepeper of chiliflakes)
1 eetlepel water
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout, naar smaak

Verder heb je nodig
Koekenpan of wokpan
Waterkoker
Hakmolen, foodprocessor of staafmixer met hoge maatbeker

    1. Je begint met het wellen van de couscous, laat deze wellen volgens bereiding van de verpakking. De verhouding die ik heb gebruikt is 175 gram couscous en dubbele hoeveelheid (dus 350 ml) gekookt water. Doe de couscous in een kom of pan (die je kunt afdekken met een bord of deksel) en verkruimel daarboven het boullionblokje. Schenk daar over het gekookte water, dek hem af en laat dit even staan terwijl je met de volgende stap verder gaat.
    1. Snijd de munt en peterselie grof (of fijn als je dat lekkerder vindt) en halveer de cherrytomaten.
    1. Doe de walnoten samen met de balsamico-azijn of granaatappelsiroop, de gegrilde paprika, de olijfolie en water in je hakmolen of foodprocessor. Pureer deze tot een vrij grove saus en voeg naar smaak peper en zout toe. Ik heb gemerkt dat als je balsamico-azijn gebruikt deze al vrij zout is, dan is zout toevoegen niet nodig. Zet de muhammarasaus even aan de kant.
    1. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer een 1cm bij 1cm. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verhit eerst de ui en knoflook samen met een eetlepel olijfolie een paar minuutjes in een koekenpan of wokpan. Voeg daarna de courgette toe samen met wat zout en peper en bak deze tot de courgette bijna gaar is.
    1. Meng de kruiden voor het gehakt samen en voeg ze beiden toe aan de courgette. Bak het gehakt op hoog vuur. Volgens het Marley spoon-recept tot deze ‘crispy’ is, succes als het je lukt, maar ik vind een beetje krokant al prima!
  1. Roer de couscous los en voeg 3/4e van de gehakte kruiden en alle cherrytomaten toe. Verdeel de couscous over de borden en verkruimel er wat geitenkaas overheen. Schep op ieder bord wat gehakt en schenk de muhammarasaus erover. Garneer met de laatste 1/4e deel van de kruiden.

Eet smakelijk!