Chinese koekjes (Ma Fah)

Het recept voor deze Chinese koekjes komt uit het zelfde receptenboek als de pudding. Hierin worden ze New Years Crullers genoemd. Om eerlijk te zijn heb ik deze Chinese Ma Fah koekjes nog nooit gegeten met Chinees (of ‘Westers’) Nieuwjaar. Maar, lekker zijn ze wel en dan hoeft het echt geen feestdag te zijn om ze te mogen eten 😉 De koekjes zijn lekker bros, knapperig en niet te zoet! Het recept is ook nog eens reuzesimpel.

Het enige ‘lastige’ is dat ze worden bereid door te frituren in olie. En wie heeft daar altijd tijd en zin in? Geen nood, mocht je de koekjes toch graag willen proberen dan zal ik je in dit recept ook vertellen hoe je ze in de oven kunt bereiden.

Volgens mij is trouwens de correcte term voor Chinees Nieuwjaar Lunar New Year, verwijzend naar de kalender (gebruikt in Azië) waarbij het jaar wordt bepaald door middel van maanstanden (in plaats van de zon). Niet alleen de Chinezen vieren namelijk dan het nieuwe jaar. En hoe lekker voorspelbaar Oud & Nieuw is, zo onvoorspelbaar is Lunar New Year. Want deze valt elk jaar weer op een andere dag, maar wel tussen de 1e en 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender (volg je het nog?). Meer weten of nieuwsgierig? Google is your friend.

Nu je weer iets geleerd hebt gaan we verder met het recept voor deze Chinese koekjes. Oorspronkelijk wordt ook in dit recept reuzel gebruikt, de textuur van de koekjes wordt er (volgens horen en zeggen) beter door, echter is roomboter een prima vervanger én een stuk toegankelijker en minder omstreden.

Zoals ik eerder al zei, deze koekjes worden in het oorspronkelijke recept gefrituurd. Nu begrijp ik wel dat niet iedereen zin heeft om een pan met olie op te zetten om dan te gaan staan frituren. Dus geef ik je hieronder ook de mogelijkheid om de koekjes in de oven te bakken. Maar! Er is wel een grote maar: de textuur van de koekjes is vele malen brosser als je deze frituurt. De koekjes die uit de oven komen zijn zeker lekker (de koekjes op de foto komen ook uit de oven), maar vrij hard (qua hardheid zou ik ze vergelijken met de Italiaanse cantucinni, al zijn de Chinese Ma Fah koekjes dunner dus makkelijker door te bijten). Het frituren heeft dus zeker impact op de textuur. Desalniettemin, als je toch voor de oven wilt gaan dan kan het zeker wel. De smaak is er zeker niet minder om!

Chinese koekjes (Ma Fah) – voor ongeveer 40 koekjes 

280 gram bloem
100 gram (fijne) kristalsuiker
84 gram koude roomboter
2 eieren, losgeklopt
1/2 eetlepel water
1 fles arachideolie, indien je wilt frituren
Poedersuiker, optioneel

Verder heb je nodig
Zeef
Pan waarin je een goede laag olie in kan verwarmen
Frituurschep, houten eetstokjes of iets anders om de koekjes uit de olie te vissen
óf
Oven
Bakpapier en bakplaat

  1. Gebruik je een oven? Verwarm deze dan voor op 175º graden.
  2. Maak je werkblad goed schoon en zeef de bloem op je werkblad. Klop je 2 eieren los.
  3. Maak een kuil in het midden en doe daar de eieren, suiker, water en de roomboter in. Hoewel ik normaal een fan ben van een keukenmachine gebruiken vind ik dit deeg prettiger met de hand te kneden. Maar je kunt een keukenmachine gebruiken als je dat wilt!
  4. Meng de eieren, suiker, water en roomboter met elkaar door te kneden en pak beetje bij beetje wat bloem mee dat er om heen ligt.
  5. Kneed net zolang tot al het bloem zich heeft vermengd. Het deeg is vrij zacht. Kneed deze goed door, merk je dat het deeg te veel plakt, voeg dan een klein beetje meer bloem toe. De grootte van je eieren speelt hierbij een rol, hoe groter de eieren des te meer vocht in het deeg.
  6. Als het een mooie soepele deegbal is geworden rol je deze uit tot een dunne plak van ongeveer een halve cm. Ik vind het prettiger het deeg in 2 te verdelen eerst.
  7. Snijd het deeg in rechthoekige repen van ongeveer 5-6 cm lang en 2-3 cm breed. Snijd in het midden een gleuf in de repen. Vervolgens duw je 1 uiteinde van het koekje door de gleuf zodat je een gedraaid koekje hebt.
  8. De ronde kartelrandjes gooi je niet weg! Deze kun je snijden tot dezelfde lengte en dan draaien tot een wokkel bijvoorbeeld.
  9. Het is ook mogelijk om uitstekers te gebruiken om de Chinese koekjes een andere vorm te geven, daar leent dit deeg zich prima voor!
  10. Bak je in de oven? Ga dan naar stap 11. Wil je de koekjes frituren? Ga dan naar stap 12.
  11. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de koekjes over de bakplaat. Ze zullen niet erg uitlopen dus je hoeft ze niet ver uit elkaar te leggen. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten af tot ze mooi bruin zijn geworden.
  12. Verhit in een pan de arachideolie. Zorg dat er een goede laag is zodat je koekjes er op kunnen drijven. Als de olie goed warm is, je kunt een klein stukje deeg in de olie doen om te kijken of die meteen begint te borrelen, doe je een aantal koekjes in de pan. De koekjes zijn klaar als ze mooi bruin zijn geworden, vergeet ze niet om te draaien want anders worden ze niet gelijkmatig bruin!
  13. Als echte Chinees gebruik ik graag houten (geen plastic!) eetstokjes (ook te koop bij de toko, of bewaar ze van je afhaalsushi als je die wel eens eet 😉 ) om de koekjes te draaien en uit de pan te halen. Ben je net heel kundig met eetstokjes, doe dit dan liever niet. De olie is erg heet en geklungel ermee moet je niet willen!
  14. Als de koekjes klaar zijn, olie of frituur, laat je ze heel even afkoelen. Vervolgens kun je ze, indien je ze iets zoeter wilt maken, bestrooien met poedersuiker. Wat het beste werkt is ze in een plastic ziplockbag stoppen en daar een beetje poedersuiker bij. Schud dan de dichte (!) zak goed zodat de koekjes bedekt worden met een laagje poedersuiker. Deze stap is echter optioneel, deze Chinese Ma Fah koekjes zijn dan wel niet megazoet, ik vind ze zonder poedersuiker ook heel lekker. Kwestie van proeven als ze uit de oven/frituur komen 😉

Eet smakelijk!