Romige kip met spinazie en champignons

Deze romige kip met spinazie en champignons kan je eten met zo wel rijst, als met pasta. Het gerecht doet qua smaak een klein beetje denken aan Boeuf Stroganoff (minus de boeuf). Ik was op zoek naar een gerecht met kip, dat paste bij rijst (daar had ik op dat moment zin in), met spinazie, een romige saus en niet te veel poespas. En zo ontstond dit gerecht!

Dit gerecht kun je ook gemakkelijk met varkensvlees. Ik kan me voorstellen dat dit goed smaakt bij een stukje gebakken varkenskarbonade. De saus is lekker romig door de crème fraîche en de Parmezaanse kaas , het staat binnen een handomdraai op tafel, dus je hoeft zeker niet lang in de keuken te staan!

Romige kip met spinazie en champignons – voor 2 personen 

2 kipfilets
125ml crème fraîche
250ml kippenbouillon
200 gram spinazie
250 gram (kastanje)champignons
3 teentjes knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel oregano
Rijst, hoeveelheid naar wens
Olie of (bak)boter
1 goede theelepel maizena
2-3 eetlepels water
Peper en zout, naar smaak

Verder heb je nodig
(Wok of koeke)pan
(Kook)pan
Waterkoker

  1. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Zet deze ingrediënten aan de kant voor straks.
  2. Dep de kipfilets droog en kruid ze aan beide kanten met peper, zout en de oregano. Je kunt er voor kiezen om de kip in stukken te snijden, dat is aan jou.
  3. Zet een pan met water op en kook de rijst volgens de verpakking.
  4. Vervolgens verhit in je (wok of koeke)pan wat olie of (bak)boter en wanneer de pan heet is doe je de kipfilets in de pan. Bak de kipfilets, afhankelijk van de dikte, in ongeveer 10-12 minuten gaar.
  5. Als de kipfilets klaar zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord even aan de kant.
  6. Verhit opnieuw een beetje olie of (bak)boter in de pan samen met de geperste knoflook en gesnipperde ui.
  7. Na ongeveer 2 minuten voeg je de spinazie toe. Bak de spinazie tot die is geslonken.
  8. Schenk je kippenbouillon in de pan en voeg daarna ook de crème fraîche toe. Laat het geheel een paar minuten op laag vuur pruttelen.
  9. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de saus en proef! Daarna breng de saus verder op smaak met wat peper en zout indien nodig.
  10. Persoonlijk vind ik het lekkerder als de saus wat dikker is, dus maak ik een mengsel van maizena en paar eetlepels water. Dit meng ik in een klein kommetje en doe ik bij de saus. Eenmaal toegevoegd aan de saus moet je de saus nog even paar minuten laten doorkoken en goed blijven roeren (anders krijg je stukjes)!
  11. Bij het doorkoken van de saus doe ik de kipfilets terug in de pan om deze nog even mee te verwarmen.
  12. Serveer de kip met de rijst en schenk er wat saus bij (of over).

Eet smakelijk!