Eerlijk? Ik ben geen diehard cake-fan. Niet zo één die meerdere recepten heeft voor verschillende soorten cake met diverse smaakjes en toppings. Maar soms heb ik wel eens cravings (nu bijvoorbeeld, terwijl ik dit typ) naar een lekker stukje cake. Onlangs dacht ik dus ook weer eens, laat ik eens een marmercake bakken. Maar dan niet eentje die je kant-en-klaar koopt in een pak en alleen nog maar eieren bij hoeft te doen. Nee, gewoon from scratch.
Waar ik me altijd over verbaas is hoe lang het duurt voor zo’n cake gaar is. Dat duurt gewoon makkelijk 60-75 minuten! Het voorbereiden is gelukkig een stuk makkelijker en het proeven uiteraard ook 😉
Ik had toevallig zin in marmercake dus ik heb door een deel van het beslag gesmolten pure chocolade gedaan, maar als je dat weg laat heb je een heerlijk basisrecept voor cake! Het basisrecept komt van Rutger van Heel Holland bakt. Op zijn website vind je trouwens ook een recept als je een vorm hebt die 30cm is (mijne is 25cm).
Mocht trouwens jouw ultieme doel zijn een cake maken die niet scheurt in het midden, hierbij een tip: gebruik niet de heteluchtovenfunctie maar alleen boven- en onderwarmte en gaar de cake op een zo laag mogelijke temperatuur. De reden dat de cake barst is dat de buitenste laag al gaar is en de binnenkant niet. Door de cake van binnen én buiten zo gelijkmatig mogelijk te verwarmen zal de scheur niet ontstaan. Maar zo makkelijk is dat niet! Overigens vind ik zelf dat een scheur er altijd wel ambachtelijk uit ziet en het gescheurde randje is extra knapperig. Ik ben fan 😉
Wat trouwens ook leuk is: naturel cake maken en de plakjes versieren met slagroom, hagelslag, vlokken, muisjes of andere toppings. Leuk voor een kinderfeestje! Of je kunt de cake een beetje verkruimelen, in een mooi glas doet, met slagroom, bolletje vanille-ijs, aardbeien en chocolade rasp. Heb je een simpel, lekker en toch chique ogend dessert.
Marmercake – voor een vorm van 25cm
200 gr suiker
4 eieren, op kamertemperatuur
200 gr boter, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille-extract
Rasp van 1 citroen (optioneel)
¼ theelepel zout
200 gr bloem
1½ theelepel bakpoeder
100 gram pure chocolade, gesmolten
- Verwarm je oven voor op 160° graden.
- Vet je cakevorm in en bekleed de lange zijde met bakpapier. Dit wil zeggen, knip een stuk bakpapier zo dat deze over de lange zijde over de bodem, naar de andere zijde helemaal bedekt. Dit maakt het losmaken van je cake straks stuk makkelijker! Knip je bakpapier af als deze te lang is. Te lange stukken bakpapier vouwen soms naar binnen en komen in je cake terecht tijdens het bakken.
- Mix in een kom de suiker, boter, zout, vanille-extract (en eventueel de citroenrasp) en meng dit romig in 5 minuten.
- Vervolgens voeg je je eieren één voor één toe. Pas als het ene ei volledig is opgenomen breek je het volgende ei in je kom.
- Gaat je cakebeslag toch schiften? Dan waren je ingrediënten toch niet goed op kamertemperatuur. Het is makkelijk te fixen: verhit in een pan wat water en leg daar je kom (wel een RVS kom gebruiken!) in en blijf dan met een garde mixen tot het beslag mooi glad is.
- Pak een separate kom en doe hier ongeveer 1/3e van het beslag in.
- Smelt je pure chocolade au bain-marie. Laat dit iets afkoelen voor je het toevoegt aan het 1/3e beslag!
- Meng je beslag goed tot dat deze geheel bruin kleurt.
- Pak je ingevette cakevorm erbij en doe eerst een laagje ‘naturel’ cakebeslag in je vorm. Vervolgens giet je de chocoladelaag erin en sluit je af met wat naturel beslag. Het naturel beslag hoeft de chocoladelaag niet geheel te bedekken, dat geeft juist wel een leuk effect! Strijk de bovenkant glad.
- Pak een satéprikker, dun mes of in mijn geval een eetstokje (typisch, ja ik weet het). En maak een paar S-bewegingen of zigzagbewegingen door het beslag. Één keer is voldoende!
- Schuif je cakevorm in de oven en bak deze in 60-75 minuten gaar. Je weet dat de cake gaar is als een satéprikker er schoon uit komt, zonder beslag erop.
- Laat de cake eerst in de vorm afkoelen voor je deze op een taartrooster verder laat afkoelen. Warme cake vind ik het lekkerst (ook de dag erna verwarm ik de cake eerst 10-15 minuten op 175° graden) dus proef vooral een stukje 😉
Eet smakelijk!