Als je deze titel leest denk je waarschijn “Wat?”, toegegeven ik heb tot 2 jaar terug ook nog nooit over dit gerecht gehoord. Voor onze grote reis naar Australië hebben wij in Nederland een duikcursus gevolgd, via die duikschool zijn wij op duiktrip geweest in Todi, België. Overigens heb ik alleen gedoken aangezien J. op dat moment verkoudheidsklachten had (en dan mag je niet duiken), dus hij was vooral voor de gezelligheid mee 😉
Tijdens de lunch kregen wij een warme maaltijd aangeboden in de vorm van putpatat, in de basis een vrij simpele ovenschotel met aardappelen, bloemkool, prei en spekjes in een bechamelachtige saus. En een laagje kaas bovenop. Megasimpel, maar zo lekker! Boordevol groenten ook. Thuis ben ik het gaan namaken en ik moet zeggen, na het een aantal keer gemaakt te hebben, heb ik vandaag hét recept voor jullie. Het recept is voldoende voor een flinke ovenschaal, wij eten hier 2 dagen van (en dan heb ik nog een ruime lunch op de derde dag.
Putpatat (ovenschotel met aardappelen, bloemkool, prei en spekjes) – voor 4-5 personen
1 kg aardappelen (500 gram krieltjes en 500 gram aardappelschijfjes)
1 bloemkool, in roosjes gesneden
2 uien, in halve ringen gesneden
1 grote prei of 2 kleine, in halve ringen gesneden
200 gram spekjes
200 gram geraspte kaas
Olie of bakboter
Voor de saus
35 gram roomboter
35 gram bloem
500ml kippenbouillon
Peper en zout naar smaak
1/2 theelepel chilipoeder, optioneel
Voor de topping
1-2 stengels bosui, in dunne ringen gesneden
Verder heb je nodig
Grote wok- of hapjespan
Kookpan
Ovenschaal
Garde
Steelpan met antiaanbaklaag
- Verwarm de oven voor op 200° graden.
- Zet een pan met ruim water op en snijd je groenten, ui en bosui.
- In je wok- of hapjespan verhit je een beetje olie of bakboter en bak je de krieltjes en aardappelschijfjes. Mijn ervaring leert dat de krieltjes iets langer nodig hebben dus ik bak die eerst en voeg later de aardappelschijfjes toe. Het is een behoorlijke hoeveelheid dus de tijd die je nodig hebt volgens de verpakking zal waarschijnlijk niet kloppen!
- Tussendoor, wanneer het water kookt gaar je de bloemkool voor door deze ongeveer 8 minuten te koken. Giet af en zet apart.
- Maak ook alvast je bouillon (ik gebruik een kippenbouillonblokje) en zet deze apart.
- Verhit de roomboter in een steelpan, wanneer deze volledig gesmolten is en iets minder is gaan bubbelen (de boter mag niet bruin worden), voeg je de bloem toe, met een pollepel kan je het mengsel blijven roeren zodat het niet aanbakt. Bak het roomboterbloemmengsel een paar minuten.
- Voeg vervolgens beetje bij bij beetje de bouillon toe, het is belangrijk om met een garde te blijven roeren zodat het een gladde saus wordt! In het begin zal de saus erg dik worden, bijna lijmachtig maar na een tijdje wordt het een mooie vloeibare saus. Kook de saus nog 1-2 minuten kort en voeg op het laatst de chilipoeder toe voor wat pit als je wilt. Zet het vuur uit.
- Als je aardappelen gaar zijn leg je ze alvast in de ovenschaal en bak je de prei, ui en spekjes samen een paar minuten tot de prei een beetje is geslonken en de spek gebakken (niet uitgebakken!)
- Meng je prei-ui-spekmengsel met de aardappelen en voeg ook de bloemkool toe. Ik vind het makkelijker om het beetje bij beetje te doen, eerst de bloemkool erbij, dan het preimengsel enzovoorts. Ondanks dat ik namelijk een vrij grote ovenschaal heb is omscheppen een drama 😉
- Giet de saus eroverheen en verdeel de geraspte kaas erover.
- Schuif je ovenschaal voor ongeveer 10-15 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.
- Verdeel je putpatat over de borden en top het af met wat ringetjes bosui.
Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!
Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)