Dit recept durf ik eigenlijk niet eens een recept te noemen, maar omdat ik het ook prettig zou vinden om toch te lezen hoe je dat dan precies doet schrijf ik hem toch maar op voor jullie. Paksoi is één van mijn favoriete groente, hoe cliché het ook klinkt, aangezien ik Chinees ben. Het liefst eet ik babypaksoi, vind de smaak lekkerder dan die van zijn grote broer, maar beide eet ik graag.
Anders dan in de Nederlandse keuken zul je Chinezen nooit hun groente zien koken. Wokken of roerbakken, that’s how we roll. Dit bijgerecht is echt supersimpel en je hebt er eigenlijk niet eens een wok voor nodig (ik moet nog steeds eentje aanschaffen #nepchinees). Dit staat binnen 15 minuten op tafel, heerlijk als bijgerecht bij je (Aziatische) rijstgerechten als je de gekookte Hollandse boontjes zat bent.
Voor dit recept heb je Chinese light sojasaus nodig. Ik gebruik het merk Pearl River Bridge, gekocht bij de toko. Dus géén ketjap manis of Kikkoman! Dat smaakt écht anders en kan je écht niet als vervanger gebruiken. Ketjap asin schijnt wel vergelijkbaar te zijn, maar dat heb ik persoonlijk nooit geprobeerd.
Ook gebruik ik Knorr Chicken powder (kippenpoeder), ik kan me absoluut niet voorstellen dat dit iets anders is dan een blokje kippenbouillon, dus gebruik dat gerust als je geen pot Chicken powder in huis hebt. Echter, als je geïnteresseerd bent in meer toepassingen voor de kippenpoeder: ik gebruik het ook in de soepbasis voor mihoen/noedels en mijn comfort food macaroni zoals la mama die maakte toen ik als kind ziek was. Maar daarover vertel ik nog wel een keer in een ander artikel, nu eerst de paksoi!
Roergebakken paksoi – voor 2 personen
1 paksoi
1-2 eetlepels Chinese light sojasaus
1 theelepel Knorr Chicken powder
3 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel gember, gehakt
1 ui, gesnipperd
1-2 eetlepels (wok)olie
Sesamolie, naar smaak
Optioneel
1 rode peper, in ringetjes gesneden
Verder heb je nodig
Wok of hapjespan
- Snijd de paksoi in stukjes, het groene gedeelte mag iets grover dan het witte gedeelte, dit omdat het groene gedeelte veel meer zal slinken. Was de paksoi in een vergiet en zorg dat al het zand eruit gespoeld is.
- Snipper de ui, pers de knoflook en hak de gember fijn. Snijd de rode peper in ringetjes. Verhit de ui, knoflook, gember en peper samen met de olie in een wok of hapjespan. Gebruik bij voorkeur wokolie, maar andere olie mag ook. Olijfolie schijnt niet zo heet te worden als zonnebloem of arachide-olie, maar ik heb er persoonlijk tijdens het koken weinig last van moet ik bekennen.
- Als het mengsel beetje begint te ruiken voeg je de paksoi toe. Wok deze voor een paar minuutjes en voeg dan je Chicken powder en sojasaus toe. Ik gebruik meestal 1-2 eetlepels sojasaus, pas op, het wordt namelijk al snel vrij zout.
- Blijf goed omscheppen zodat alle paksoi in aanraking komt met de knoflook, gember, uit, sojasaus en chicken powder. Doe er een paar druppels sesamolie bij. Ook hierbij de waarschuwing: sesamolie kan behoorlijk overheersend zijn, dus proef tussendoor of de smaak niet te sterk wordt..
- Verhit de paksoi nog een minuut of 5-8. Ik houd er zelf van als het nog een beetje bite heeft en niet helemaal kapot verhit is. Dit is uiteraard persoonlijke voorkeur.
- Serveer de paksoi met je rijstgerecht, er zit relatief veel vocht/saus bij de paksoi dus voor mensen die net zoals J. van veel ‘saus’ bij de rijst houden: ideaal!
Eet smakelijk!