Roti met kip (en zelfgemaakte rotiplaten)

Roti met kip, het gerecht dat ‘pannenkoekjes’ met kip en aardappelen combineert. Heerlijk! Weet niet wat het is met kip, kerriesmaak en aardappelen, maar ik vind de combinatie niet te versmaden. Persoonlijk vind ik ook mijn moeders kip kerrie geweldig omdat er ook aardappelen in zitten. Wellicht moet ik daar ook een keer een recept voor schrijven.

Roti komt oorspronkelijk uit Suriname en ik heb mijn liefde voor dit gerecht weer helemaal hervonden toen ik het bij een goede vriendin thuis proefde. Haar vader maakte toen een heerlijke roti met kipdrumsticks. Ja met bot, ook zij komen uit het buitenland en tsja, daar eten mensen echt vaker kip met bot dan zonder. J. moet er ook niks van weten (botjes zijn ‘gedoe’), daarom is dit recept gemaakt met kippendijfilets. Lekker decadent, maar wel écht veel lekkerder dan gewone kipfilet, het vlees is veel sappiger en wordt veel minder snel droog. Mocht je niet zo decadent willen doen dan kan kipfilet natuurlijk prima. Dit recept is gebaseerd op het recept van de oma van Ramon Beuk, die hij deelde met Metro Holland. Heb er wel mijn eigen draai aangegeven, want zoals altijd wist ik het natuurlijk weer beter 😉

Bij de eerdergenoemde vriendin thuis heb ik ook superlekkere rotiplaten gegeten. Haar moeder wist mij te vertellen dat zij dit altijd kopen in Den Haag bij Sweety4all. Het is een beetje een gekke winkel, want je moet je rotiplaten vooraf bestellen via Whatsapp, aangeven hoeveel je wilt en van welke smaak (aardappelen of gele erwten, ik had gele erwten) en hoe laat je ze ongeveer kunt ophalen. Ze zitten op een industrieterrein dus niet heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar de rotiplaten zijn écht superlekker.

Echter, ik heb niet altijd tijd/zin om naar Den Haag af te reizen (daarom een tip: als je ze koopt, koop er dan meteen veel zodat je het kan invriezen, blijft tot 6 maanden goed! Wel eerst af laten koelen als je ze warm meekrijgt) dus ik maak ze tegenwoordig ook zelf want roti zonder rotiplaten is geen roti. Toegegeven, ze zijn wel iets minder flaky en dun (oefening baart kunst ik kom er wel), maar het smaakt echt heel goed. Wist je trouwens dat roti eigenlijk de benaming is voor de pannenkoek en niet voor het gehele gerecht?

Net zoals de rendang maak ik dit recept voor twee dagen voor ons tweetjes, het is dan super gemakkelijk om deze de volgende dag weer op te warmen. Ik zou het persoonlijk niet zo snel invriezen vanwege de aardappelen die er in zitten, ik denk dat die niet lekkerder worden door het invriezen en ontdooien. Maar het kan zeker wel.

Voor dit recept gebruik je één Madame Jeanette peper. De échte durfals kunnen er twee ingooien, maar wij vinden één écht pittig zat (en wij zijn geen mietjes op het gebied van scherp eten). Mocht je net zoals wij meerdere pepers kopen omdat ze niet los te krijgen zijn in jouw supermarkt, je kan ze prima invriezen. Gooi de peper dan bevroren en al in de roti en het komt helemaal goed.

Gebruik voor dit recept kerriepoeder of masalapoeder. Let op: dit is niet Garam Masala! Deze Indiaase kruiden smaken echt totaal anders dan de Hindoestaanse/Surinaamse masalakruiden die je voor roti gebruikt, die fout heb ik ook één keer gemaakt en het was echt geen roti. Mocht je geen masalapoeder in huis hebben dan volstaat kerriepoeder ook.

Het recept voor de rotiplaten vind je hier, mocht je ze ook zelf willen maken. En als je een keer in Den Haag bent, ga dan zeker langs bij Sweety4all.

Roti met kip – voor 4 personen

700 gram kippendijfilet
400 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 Madame Jeanette peper
30 gram Hindoestaanse/Surinaamse masalapoeder of kerriepoeder
1 theelepel komijnzaadpoeder
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes
250ml water
1 kippenbouillonblokje
400 gram sperziebonen
2-4 eieren, hoeveel jezelf lekker vindt
Rotiplaten, zoveel je wilt
Peper, naar smaak
Remia Bak & Braad
(Olijf)olie,

Verder heb je nodig
Grote (kook)pan waar je de roti in laat pruttelen
Steelpan met deksel om de eieren in te koken én bakken
Koekenpan om de rotiplaten in te verwarmen of te bakken

  1. Breng water aan de kook voor de eieren en snijd de kippendijfilet en aardappelen in hapklare stukken. Wanneer het water kookt kook je de eieren zo’n 7-8 minuten. Laat ze schrikken met koud water en zet ze aan de kant. Ik laat meestal de pan in de gootsteen staan met de eieren en het koude water.
  2. Snijd de sperziebonen in hapklare stukken en snijd de uiteindes eraf. Even spoelen onder stromend water en zet ze dan aan de kant voor later.
  3. Snipper de ui, pers de knoflook en doe deze samen met een beetje Remia Bak & Braad (of andere olie/boter) in je grote (kook)pan, bak de ui en knoflook tot deze een beetje geurig zijn en de ui een beetje glazig.
  4. Voeg dan de masalapoeder, komijnzaad en wat peper toe en bak deze nog een paar minuten aan.
  5. Voeg de gesneden kip toe en bak deze nog een paar minuten mee voor je de tomatenblokjes erbij doet.
  6. Als je het geheel wederom paar minuten hebt gebakken blus je het af met 250ml water. Verkruimel een bouillonblokje in de pan. Je mag het blokje ook eerst oplossen in het water, maar aangezien het gerecht nog wel even staat, lost het zich toch vanzelf op.
  7. Doe de aardappelen en Madame Jeanette peper erbij en laat de pan +/- 45 minuten pruttelen op laag vuur. Af en toe roeren. Ondertussen pel je de eieren en dep je ze droog. Doe een laagje (olijf)olie in de pan en net zoals bij de sambal goreng telor, bak je de eieren rondom bruin. Niet vergeten het deksel op de pan te houden om spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.
  8. 30 minuten voor het serveren van je roti met kip doe je de sperziebonen en de eieren in de pan erbij. Deksel erop en af en toe roeren zodat de sperziebonen allemaal gelijkmatig gekookt worden. Vind je de roti te droog? Doe dan nog een scheutje kokend water erbij.
  9. Verwarm (of bak) je rotiplaten met een beetje olie in een koekenpan en serveer deze bij je roti.

Eet smakelijk!