Toegegeven, beetje rare naam voor dit gerecht is het wel, maar een betere naam verzinnen lukt me niet haha, maar slide vooral in mn DM als je iets beters hebt bedacht! Maar voor nu: call it as it is! Deze aubergine met gehakt en rijst heb ik gebaseerd op een recept uit de Delicious. De Aziatische smaken zijn to-die-for en het staat ook nog eens erg snel op tafel! Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen.
Het oorspronkelijke recept zei dat je ijsbergslablaadjes moest gebruiken als soort van wraps. En ik begrijp goed waar dit vandaan komt. Mama maakte vroeger namelijk ook deze wraps ook met kleefrijst, wie weet vraag ik haar nog wel hoe je dit maakt, op de juiste manier. Want het oorspronkelijke recept vraagt om noedels (ik maakte het recept de eerste keer sowieso met rijst #eigenwijs) met het gehaktmengsel op een slablaadje. Het was een onhandige manier van eten en eerlijk gezegd smaakte de sla beetje vreemd in deze combinatie.
Dus ik heb de sla vervangen door aubergine, weg met het gekke slabootje en hallo makkelijk aubergine-gehaktmengsel voor bij je rijst (of noedels als je dat echt graag wilt). Sowieso vind ik aubergine een onwijs lekkere groente, welke wat mij betreft te weinig wordt gegeten! En het is een leuke groente om zelf in je moestuin te kweken, maar dat is meer iets voor een andere blog 😉
En als je niet houdt van ingewikkelde recepten met veel ingrediënten, dan past deze aubergine met gehakt en rijst volledig in jouw straatje! Je hebt wel een paar ingrediënten nodig waar je waarschijnlijk voor terecht kunt bij je lokale toko. Of wellicht heb je geluk in je supermarkt!
Aubergine met gehakt en rijst – voor 3-4 personen
Rijst, hoeveelheid naar wens
2 kleine aubergines of 1 écht grote
500 gram varkensgehakt of half-om-half
3 cm gember, in plakken
100 gram shiitake-paddestoelen, in kleine stukjes
3 tenen knoflook, geperst
Wokolie (of olie met een beetje sesamolie)
Peper en zout, naar smaak
2-3 stengels bosui, in wat grotere stukken
Voor de saus
5 eetlepels oestersaus
3 eetlepels Chinese rijstwijn (shao hsing wijn)
3 eetlepels light sojasaus
Peper en zout, naar smaak
Voor de topping
1 stengel bosui, in ringen gesneden
Verder heb je nodig
Wok- of koekenpan
- Snijd de shiitake-paddestoelen in kleine stukjes, ik houd er wel van als ze nog wat groter zijn (denk aan 0.5×0.5cm of 1x1cm). Oh en vervangen door gewone champignons: nee, als het echt moet en je bent barbaars: oké. Maar shii-take voegt écht iets toe aan dit gerecht!
- Snijd ook de aubergine in blokjes, 2×2 cm of 3×3. Niet te groot. Het mengsel moet makkelijk mengen/eten met je rijst.
- Breng een pan met water aan de kook en kook je rijst volgens de verpakking. Meng de ingrediënten voor de saus. Proef! Meer zoetigheid nodig? Voeg dan wat oestersaus toe. Moet het wat zouter? Dan iets meer sojasaus óf zout.
- Verhit je wokolie in je wok- of koekenpan samen met de plakjes gember en stukken bosui. Na een paar minuten voeg je de knoflook toe zodat deze niet aanbrandt. Dit bak je 1-2 minuten mee.
- Voeg vervolgens de shii-take paddestoelen toe en bak deze 3-4 minuten mee tot de paddestoelen beetje slinken.
- Bak het gehakt mee met het mengsel tot deze bijna volledig rul is. Voeg dan de blokjes aubergine toe. Is je rijst trouwens al klaar? Houd deze dan met een deksel afgedekt in de pan waar je het in hebt gekookt.
- Als je aubergine een paar minuten is meegebakken voeg je de saus toe. Het gehaktmengsel zal relatief droog zijn, maar wel een beetje sauzig.
- Verdeel de rijst over de kommen of borden en schep daar het aubergine-gehaktmengsel erop (of er naast ;-)). Garneer met de bosuiringetjes.
Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!
Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)