Flammkuchen met spek en ui

Flammkuchen met spek kaas en ui

Flammkuchen, ook wel tarte flambeé genoemd in het Frans, is een soort pizza (er is vast ergens een Italiaanse nonna die nu boos opkijkt dat ik dit zeg). Het verschil is dat het deeg zeer dun wordt uitgerold en wordt bedekt met crème fraîche in plaats van de ‘standaard’ rode tomatensaus. De allereerste keer dat ik flammkuchen heb gegeten was in Duitsland op een Kerstmarkt. En sindsdien ben ik verkocht! Een superkrokante dunne bodem die niet te zwaar belegd is met een combinatie van spek, kaas en ui. Het vormt met een salade een prima maaltijd of als snack op een feestje!

Lees verder “Flammkuchen met spek en ui”

Aziatische gehaktballetjes

Aziatische gehaktballetjes varkensvlees

Dit is zo’n recept dat is ontstaan uit noodzaak. Ik had zin in dumplings, maar ondanks dat de AH website aangaf dat ze wel de wrappers (het deeg, voorverpakt) verkochten, had mijn lokale AH deze uiteraard niet. Ik weigerde om iets anders te bedenken want ik had er zo’n zin in. En het was me op dat moment iets te veel gedoe om zelf deeg te kneden. En waarom dan geen Aziatische gehaktballetjes van maken?

Lees verder “Aziatische gehaktballetjes”

Luikse gehaktballetjes met champignons

Luikse balletjes gehaktballetjes met champignons en ui

Oké, ik doe zeker geen moeite om te verbergen dat ik dit recept voor Luikse balletjes van een Aviko reclame heb waarin het werd gepresenteerd door de Belgische chef Wim Ballieu. Het zag er zó lekker uit op TV dat ik het wel móest namaken (en dat gebeurd nou niet vaak moet ik zeggen). En ik heb het zó vaak gemaakt de afgelopen maanden dat het zeker een plekje verdiend op Macarons en Mie! Ik heb sommige hoeveelheden aangepast en voeg wel wat champignons toe aan de saus. Wij combineren deze Luikse balletjes met champignons deze winter het liefst met aardappelpuree of zuurkoolstamppot.

Lees verder “Luikse gehaktballetjes met champignons”

Walnotenkoekjes

Walnoten koekjes roomboter

Bakken werkt voor mij heel therapeutisch en ontspannend. Het is heerlijk om je te focussen op het wegen van ingrediënten of te luisteren naar het geluid van je keukenmixer. Ik vind het bakken van macarons bijvoorbeeld een fijne bezigheid, maar het kost me wel flink wat tijd! Af en toe maak ik dan ook liever een no-nonsense recept te maken die snel klaar is, maar een uiteraard wél een smakelijke resultaat geeft. Zo ook deze walnotenkoekjes!

Lees verder “Walnotenkoekjes”

Mijn toko survivalgids

Chinese supermarkt toko

Vandaag een ander soort artikel op Macarons en Mie: mijn toko survivalgids. Één van de redenen dat ik deze blog ben begonnen is omdat ik het leuk vind mensen te vertellen over mijn Chinese roots, vooral met betrekking tot eten. Begrijp me niet verkeerd, eigenlijk ben ik best Hollands, op een paar vreemde eetgewoonten na 😉, ik eet zeker niet elke dag rijst en een GVA-tje staat ook bij ons thuis regelmatig op tafel.

Maar vanuit huis uit heb ik natuurlijk wel dingen meegekregen, hoe mijn moeder kookte, welke ingrediënten ze gebruikte, hoe ze bijvoorbeeld vlees marineerde. Thuis kookte ze met vaak met producten waarvoor we he-le-maal naar Amsterdam of Den Haag moesten. Producten die we alleen konden krijgen bij de toko (Aziatische supermarkt). Toen ik op mezelf ging wonen haalde ik slechts af en toe daar mijn inkopen omdat het toch redelijk ver weg was. Gelukkig wilde mijn moeder ook vaak genoeg wat voor me meenemen. Wat moet een Chinees namelijk zonder sojasaus?!

Mijn vreugde was ook groot toen er bij mij in de buurt ook een toko opende! Sindsdien kom ik er regelmatig. Het leukste vind ik is dat je niet alleen Aziaten daar boodschappen ziet doen! Toen ik klein was zag ik daar eigenlijk alleen maar Aziaten, het is leuk om te zien hoe ‘de toko’ echt een begrip is geworden.

Maar zo’n Aziatische supermarkt is natuurlijk wel wat anders qua assortiment. Mocht je het assortiment van de toko soms wat overweldigend vinden of simpelweg niet goed weten wat je daar zoal kunt halen, dan maak ik je graag een beetje de wegwijs met dit artikel door te vertellen welke 7 dingen je daar sowieso kunt vinden!

1. Light Sojasaus
Dit is toch wel één van de producten die ik thuis veel gebruik bij het koken. Deze smaakmaker gebruik ik om te marineren of om mee te roerbakken. Het is vrij zout dus gebruik met mate. Tipje: bij sojasaus is het zo dat des te lichter de kleur, des te zouter hij is!

2. Instant noodles
Ik heb nooit begrepen dat men instant noedels bij de supermarkt koopt. De varianten bij de toko zijn zoveel lekkerder en smaakvoller! En ja, ik heb ze wel eens geprobeerd maar ik vind ze echt heel anders smaken. Wat is het verschil? In een pakje instant noodles zit vaak naast kruiden ook een olieachtige toevoeging, bijvoorbeeld sesamolie. Het geeft de noodles net iets meer smaak. Ook zijn de noedels steviger van structuur. Het merk dat ik thuis veel eet is Nissin (verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Mijn favoriet black garlic, spicy seafood)  en herkenbaar aan het poppetje op de verpakking. En mocht je in een hele luie bui zijn en geen zin hebben om ook maar een pan water op te zetten: probeer dan eens de Cup noodles. Maar ook Indomie en Mama rice vermicelli haal ik regelmatig in huis. Overigens zou mijn moeder nu zeggen dat instant noodles niet zo gezond zijn, dus hierbij de disclaimer: eet met mate 😉

3. Tofu
Oké, toegegeven, niet iedereen is fan van tofu (J. moet er echt niks van weten). Maar de lekkerste tofu haal je zeker bij de toko. Niet alleen zijn er veel verschillende soorten tofu (zachte of stevige tofu, afhankelijk of je deze gaat bakken of niet) Deze zijn veel gladder en smaakvoller dan wat je bij de supermarkt koopt, een wereld van verschil!

4. Diverse groente/kruiden
Ik vind persoonlijk baby paksoi lekkerder dan het grote broertje dat in de supermarkt ligt. De textuur is iets steviger en het smaakt heerlijk roergebakken. Ook zijn dingen als bosuitjes, taugé, gember en sereh (citroengras) ook een stuk goedkoper! Zeker als je veel Aziatisch kookt kan je inkopen doen bij de toko geen kwaad voor je portemonnee.

5. Rijst
Dit is wel zo’n advies van het kaliber “niet dat ik het zelf doe”. Ik koop mijn rijst namelijk ook gewoon bij de AH. Reden ervoor is dat die verpakkingen beter passen bij ons verbruik (we eten niet vaak rijst). Máár, eet je veel rijst of heb je genoeg ruimte om veel rijst te stallen dan raad ik je zeker aan om eens bij de toko te kijken. Mijn moeder koopt nooit ‘Nederlandse’ rijst, want ze vindt de smaak minder en toegegeven, de korrels zijn wel écht anders na het koken. Hebben een minder droge, maar juist een licht kleverige structuur, zoals het (eigenlijk) hoort. Vergelijk het bijvoorbeeld met de rijst van de Chinees, je denkt toch niet dat zij Lassie rijst gebruiken? 😉

6. Nin Jiom Pei Pa Kao
Wát?! Haha, ik noem het de Chinese vorm van Strepsils. Het is een hele donkere, dikke siroop gemaakt van kruiden en honing. Toen wij klein waren en keelpijn hadden of moesten hoesten, kregen we dit goedje twee keer per dag van mn moeder in een chinese lepel. Daarna een groot glas (lauwwarm) water er achteraan. Ik heb zelf thuis ook een flesje staan en naast dat ik het erg lekker vind smaken heb ik ook het idee dat het echt helpt. Dit is wel weer in de categorie “J. moet er niks van weten”, dus wellicht smaakt dit te vreemd voor mensen die er niet mee zijn opgegroeid. Wil je de smaak een keer proberen? Ze verkopen tegenwoordig ook pastilles ervan die exact hetzelfde smaken! Ik kan echt niet uitleggen waar het naar smaakt. Het is zoet, kruidig en er zit ook een mentholsmaak aan, wat er voor zorgt dat als ik het eet ik bijna altijd moet niezen, tot grote hilariteit van J 😉

7. Diepvries: Dim sum en vlees- en visballetjes
Paar keer per jaar gaan we dim summen buiten de deur (en dan wel hier), maar af en toe vind ik het lekker om dit thuis ook te eten en bij de toko kan je eigenlijk bijna alles wel vinden in de diepvries! Deze stoom ik dan thuis in een pan. Voor de Chinese noedelsoep die ik thuis maak koop ik ook de vlees- en visballetjes bij de toko

Zo, dat zijn denk ik wel de voornaamste producten die ik daar koop. Maar ze verkopen uiteraard nog veel meer: oestersaus, Chinese rijstwijn, kruiden in grote verpakkingen, spekkoek, verschillende soorten pepertjes, Aziatische koekjes en snacks. De lijst gaat maar door. Er zijn dan ook genoeg producten die ik zelf ook nog niet heb geprobeerd. Maar hopelijk heb je nu een beter idee wat je allemaal bij de toko kunt halen of je weet in ieder geval wat ik in mijn mandje gooi!

Quiche met spinazie, champignons en gehakt

Quiche hartige taart met gehakt spinazie champignons geraspte kaas

Quiche is zo’n gerecht, daar kan alles in stoppen wat je lekker vindt en het kan eigenlijk niet mislukken. Enige waar je op moet letten is dat je vorm niet overloopt door te veel ingrediënten (been there, done that). Maar écht mislukken? Dat kan ik me niet voorstellen, op aanbranden na dan. Deze quiche met spinazie, champignons en gehakt is een ideale weekendmaaltijd, je hebt er nauwelijks voorbereiding aan en het staat snel op tafel.

Lees verder “Quiche met spinazie, champignons en gehakt”

Zelfgemaakte kippenragout

Ragout Kip bouillon

Normaal gesproken koop ik altijd kant-en-klare kalfsragout, maar deze zelfgemaakte kippenragout smaakt eigenlijk stuk lekkerder! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik tot voor kort niet zo goed wist wanneer ‘Hollanders’ nou precies ragout eten. Ik zie het wel eens als voorgerecht, of op een broodje als hoofdgerecht. Maar thuis aten wij ragout eigenlijk altijd bij de (kerst/paas) brunch met zo’n bladerdeegpasteitje, iets wat ik nu nog steeds doe. Voor mij voelt een kerstbrunch zonder toch als niet helemaal compleet. J. vindt dit overigens echt één van mijn vele rare gewoonten 😉

Lees verder “Zelfgemaakte kippenragout”

Brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs

Dessert Brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs

December is toch altijd de maand waarin het één groot eetfestijn is. We rollen van pepernoten en gevulde speculaas naar gourmetten, kerstkransjes, kerststollen en noem het maar op! Dit dessert van brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs valt ook zeker niet binnen de categorie ‘licht toetje’. Denk dus een beetje aan portiecontrole als je dit toetje in elkaar zet 😉 Maar deze brownies zijn wel dé smakelijke afsluiter voor het inspiratiemenu van Macarons en Mie voor kerst dit jaar!

Lees verder “Brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs”

Rosbief uit de oven

Rosbief uit de oven braadstuk rundvlees vlees

Met kerst vind  ik een braadstuk altijd extra feestelijk op tafel. Wij zijn thuis niet van de hele kalkoenen, maar een mooi stuk vlees vinden we heel lekker. Beef (of zalm!) wellington, een mooie zelfgemaakte rollade of zoals dit recept: rosbief uit de oven. Voor mij draait kerst om lekker eten, maar dat betekent zeker niet dat het altijd maar heel ingewikkeld moet zijn! Lees verder “Rosbief uit de oven”