Chinese noedelsoep

Noedelsoep bouillonsoep

Noedelsoep, bamisoep of bouillonsoep is een basissoep waarin je van alles kunt bereiden. Mihoen, bami, eiermie, macaroni, wontons, dumplings of te wel gyozas. Het is een veelzijdige basis en ook helemaal niet moeilijk te bereiden. Maar goed, om het woord ‘recept’ te kunnen verantwoorden laat ik je in dit recept zien hoe ik mihoen maak met deze basissoep. Het belangrijkste als je de bouillon maakt is dat je proeft of je het lekker vindt en of er nog iets toegevoegd moet worden.

Leuk weetje: waar de meeste Nederlanders wellicht de bouillon helemaal opslurpen, heb ik altijd van mijn moeder geleerd om de bouillon niet op te drinken. Veel te zout en helemaal niet gezond voor je, ik hoor het haar nog zo zeggen! Lees verder “Chinese noedelsoep”

Brownie cheesecake bites

brownie cheesecake bites muffin

Deze brownies combineren twee van mijn favoriete zoetigheden: brownie en cheesecake. Het recept komt van Laura in the kitchen, ken je haar nog niet? Zoek haar zeker even op op Youtube! Volgens mij houdt Laura alleen nét iets minder van cheesecake dan ik, dus ik heb de hoeveelheden verdubbeld die zij gebruik. De eerste keer heb ik haar recept gevolgd en ik vond dat de verhouding tussen de brownie en de cheesecake wat uit balans was. Vandaar dat ik nu meer cheesecakebeslag maak!

Deze brownies zijn heerlijk, echter word je denk ik wel een beetje misselijk als je ze allemaal in je eentje op eet, dus ik zou ze zeker uitdelen als je de kans hebt. Doe je je omgeving zeker een plezier mee 😉 Lees verder “Brownie cheesecake bites”

Broodje braadworst met jalapeñomayonaise

Soms is het heel fijn om simpel maar toch lekker te eten, zoals met dit broodje braadworst. Je kunt de braadworst ook vervangen door hotdogs (zijn uiteraard gewoon ook worstjes), ook erg lekker! Samen met de toppings van gebakken uitjes, zuurkool en de jalapeñomayonaise is dit een heerlijke makkelijke maaltijd.

Mocht je hotdogs willen eten, dan heb ik een tip: persoonlijk ga ik eigenlijk altijd voor de Albert Heijn hotdogs van hun versafdeling.  (#nospon). Deze zijn gewoon het meest sappig en krokant. Je kunt ook knakworstjes gebruiken maar die zijn wat zachter en ik houd wel van een bite. Maar zoals gezegd zijn braadworstjes ook een erg lekker, of wellicht lamsworstjes, kipworstjes, je kunt het zo gek niet bedenken!

Lees verder “Broodje braadworst met jalapeñomayonaise”

Vistaco’s met tomatensalsa en zureroomsaus

Vistaco met tomatensalsa en zureroomsaus

De zomer is bijna voorbij, maar deze frisse vistaco’s van Delicious zijn zeker op een mooie najaarsdag nog een echte treat. Maar als het geen mooie najaarsdag is ook wel hoor 😉 Deze vistaco’s komen uit de Delicious van augustus 2018 en zijn écht heel erg lekker. Mocht je niet een enorm fan zijn van vis, in deze taco’s wordt stevige witvis gebruikt wat over het algemeen veel neutraler van smaak is dan bijvoorbeeld zalm of tonijn. Dus geef het een kans! En als je van kibbeling houdt dan moet je dit zeker proberen. Lees verder “Vistaco’s met tomatensalsa en zureroomsaus”

Mama’s pudding

Boter pudding

Vandaag is mijn lieve mama jarig! Ik zal maar niet zeggen hoe oud ze is geworden, dat vind ze vast niet leuk als ik dat doe op het internet 😉 Ondanks dat ze, zoals vele Aziaten van haar leeftijd, nog steeds door kan voor 30 overigens. En wat is nou mooier dan haar te eren met haar eigen pudding. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat dit uit een stokoud kookboek komt wat ze, voordat ze naar Nederland emigreerde, in Hong Kong heeft gekocht, dus het is niet écht haar pudding. Maar desalniettemin is het een recept wat me altijd aan haar doet denken. En naast deze pudding zijn er nog tal van andere gerechten die me aan haar doen denken, want mijn liefde voor eten en koken/bakken, heb ik niet van een vreemde 😉 Lees verder “Mama’s pudding”

Nacho’s met gehakt en cheddar

Nachos met gehakt en cheddar guacamole zureroom

Nacho’s zijn toch wel één van mijn favoriete comfortfood. Wij eten het thuis af en toe, want erg gezond is dit natuurlijk niet, maar het smaakt geweldig. Leuk voor een feestje ook of gewoon voor op een zondagavond waarbij je snel een lekkere maaltijd op tafel wilt toveren.

In het begin toen ik deze nacho’s maakte heb ik nog wel kruiden gebruikt uit een zakje, fajitas- of burritoskruiden gewoon van de Albert Heijn. Inmiddels ben ik daar vanaf gestapt. Naast dat ik niet graag uit pakjes kook (waarbij ik één uitzondering maak en dat is de Knorr, voorheen Bertolli, trattoria lasagna tradizionale, wellicht dat deze binnenkort nog een plekje krijgt op de blog, gewoon omdat dit onze go-to lasagne is), wordt er ook vaak veel te veel zout toegevoegd aan die pakjes. Dat merk je omdat je na het eten ontzettend veel dorst krijgt. En te veel zout, dat weten we allemaal, is niet goed voor je. Dus ik heb in de supermarkt gewoon op de achterkant gekeken wat er allemaal inzit qua kruiden Lees verder “Nacho’s met gehakt en cheddar”

Guacamole

Gucamole avocado

Één van de lekkerste dips voor bij tortillachips of nacho’s is toch wel guacamole. Heerlijk romig en wat mij betreft mag ook de koriander hierin niet ontbreken. Niet nu wegklikken als je koriander niet lust! J. moet er namelijk ook niks van weten dus ik maak altijd een portie mét en zonder koriander. Je kunt het gemakkelijk weglaten. J. vindt overigens niet dat koriander naar zeepsop smaakt, hij vindt het gewoon ‘ranzig’.

Het allerbelangrijkste bij het maken van guacamole, is het gebruik van rijpe avocado’s. Lees verder “Guacamole”

Scones en clotted cream

Scones met jam en clotted cream

Scones. Eerlijk gezegd begreep ik lange tijd de fascinatie van Engelsen (en andere liefhebbers) niet voor dit broodje, het is toch maar gewoon een droog, wat zoetig broodje dacht ik altijd. Maar sinds ik ze zelf heb gemaakt ben ik overtuigd: een lekkere (Paas/Kerst/het-is-weekend) brunch is niet compleet zonder verse, warme scones met clotted cream en jam (aardbeienjam voor mij). Ik ben wel van mening dat je ze écht warm moet eten en het liefst dagvers. Het deeg is waanzinnig makkelijk te maken dus veel moeite is het gelukkig niet om ze ochtends vers te maken. Lees verder “Scones en clotted cream”

Century egg congee – Chinese rijstepap met duizendjarig ei

Century egg congee rijstepap met duizendjarig ei en varkensvlees

“WAAROM zet je dit recept op je blog?!” zal wellicht de eerste gedachte zijn die bij je opkomt. En die gedachte begrijp ik ook wel, want ik vermoed dat niemand van mijn Nederlandse vrienden dit ooit zal gaan maken (of überhaupt zou willen proberen). Echter, Macarons en Mie is een persoonlijke foodblog, ikzelf kom uit Hong Kong maar ik ben opgegroeid in Nederland. Ik voel mezelf soms een blonde Chinees met blauwe ogen (nee ik zie er niet zo uit, ook al heb ik momenteel wat blondere plukken in mijn haar) en dat gevoel wil ik ook graag overbrengen op mijn blog.

Er zijn zat Nederlandse foodblog te vinden, maar hoe leuk is het om een Nederlandse blog te lezen waar je ook iets kunt leren over een andere cultuur? Of om überhaupt te leren over gerechten uit een andere cultuur. Superleuk, in ieder geval, dat vind ik. En aangezien dit mijn blog is, staat dit recept nu live 😉 Lees verder “Century egg congee – Chinese rijstepap met duizendjarig ei”

Beef teriyaki met udonnoedels

Beef teriyaki rundvlees met Japanse udon noedels noodles

Wokken of roerbakken is iets wat ik pas sinds een aantal jaren zelf doe. Voorheen at ik wel met regelmaat gewokte gerechten, maar die zijn dan altijd door mijn moeder gemaakt. Zelf heb ik eigenlijk niet eens een wok (shame on me), ik gebruik mijn hapjespan om te wokken. De simpele reden? Zo’n grote wok neemt te veel ruimte in (ondanks dat ik een redelijke keuken heb met behoorlijk wat opbergruimte) en een hapjespan werkt meer dan prima, al moet ik zeggen dat ik stiekem wel met de gedachte speel er eentje aan te schaffen, gewoon voor het gevoel. Je bent Chinees of niet hè?

Beef teriyaki is zo’n gerecht dat vermoedelijk door de meeste mensen wel lekker word gevonden, een beetje een zoetig, kleverig sausje in combinatie met rund, kip, varken (of voor de vegetariërs/veganisten onder ons: stevige tofu of andere vleesvervangers). Het is ook nog eens heel gemakkelijk zelf te maken. Lees verder “Beef teriyaki met udonnoedels”