Voor een Nederlandse blog een beetje vreemd om een Engelse titel te hebben voor een recept, echter vond ik ‘Kippenpastei met aardappelpuree’ toch echt niet lekker klinken. Dus we houden het bij chicken pot pie. Het klassieke recept voor chicken pot pie is volgens mij met bladerdeeg of een hartige taartdeeg. Maar ook met aardappelpuree zie je dit vaak voorbij komen. Een lekker recept voor koudere dagen!
En ja, inmiddels worden we in Nederland overladen met zonnestralen en is de lente hopelijk toch echt begonnen! Maar het is nog koud genoeg voor dergelijke comfort food op de blog 😉
Wil je dit recept maken met bladerdeeg? Dan vervang je simpelweg de aardappelpuree voor plakjes bladerdeeg waar je het mengsel mee afdekt en bestrijk met een beetje ei of melk. Even 20 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is geworden!
Qua vulling kun je bij deze chicken pot pie vol op variëren, je kunt extra groente toevoegen (bijvoorbeeld courgette) of de kip vervangen door een vleesvervanger (kipstuckjes van de Vegetarische slager? Ik zou niet zo snel voor tofu gaan), varkens- of rundvlees. Je zou dit gerecht ook met een stevige witvis kunnen maken zoals kabeljauw. Zoals je merkt, de mogelijkheden zijn eindeloos en het is zo gemakkelijk te maken!
Chicken pot pie – voor 4 personen
Voor de vulling
2 kipfilets
2 stengels bleekselderij
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 grote of 2 kleine winterpenen
250 gram champignons
350ml kippenbouillon uit pot
2 eetlepels bloem
175 ml water
100 ml melk
Peper en zout, naar smaak
Olie
Voor de aardappelpuree
500 gram aardappelen
30 gram roomboter
1/2 theelepel knoflookpoeder
Peper en zout, naar smaak
Extra melk, optioneel
3 eetlepels fijngehakte bieslook, optioneel
Geraspte kaas of cheddar, optioneel
Verder heb je nodig
Ovenschaal
Kookpan
Hapjespan
Pureestamper
- Verwarm je oven voor op 180º graden. Zet een grote pan water op om de aardappelen in te koken. Snijd vervolgens de aardappelen in gelijkmatige stukken. Wanneer het water kookt doe je de aardappelen in de pan en kook je deze 15 minuten tot ze makkelijk uitelkaar vallen als je er met een vork erin prikt.
- Snijd de kipfilets en winterpeen in blokjes en de bleekselderij in kleine stukjes. De champignons snijd je in vieren.
- Snipper de ui en pers de knoflook fijn.
- Verhit in je hapjespan een klein beetje olie en bak de ui en knoflook tot de ui wat glazig is.
- Voeg de kipblokjes en wat peper toe en bak de kip rondom bruin. Vervolgens voeg je de bleekselderij, champignons en winterpeen toe en bak deze een paar minuten mee.
- Verdeel je bloem over het mengsel en bak nog een paar minuten. Schenk dan de bouillon in de pan samen met het water en de melk en laat het geheel op laag vuur pruttelen zodat het ook wat kan indikken.
- Proef of het geheel genoeg peper en zout heeft. De bouillon is vrij zout, dus wees er zuinig mee. Mocht je je kipmengsel te zout hebben gemaakt, wees dan wat zuiniger met zout in je aardappelpuree, dan is het gerecht meer in balans.
- Als het goed is zijn je aardappelen klaar als je het kipmengsel laat indikken. Voeg de roomboter, peper, zout en de bieslook toe en gebruik je pureestamper om de aardappelen fijn te stampen.
- Wanneer het geheel iets te droog is nog voeg je een beetje melk toe om de puree een betere consistentie te geven. Als je puree goed op smaak is en de consistentie zoals je wilt (J. houdt bijvoorbeeld van hele zachte puree en ik ben meer van de stukjes, dus je kunt de puree zo grof/fijn maken als je wilt!)
- Schep je kipmengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree er over heen. Als laatste strooi je wat kaas erover heen (als je dat lekker vindt) en schuif je ovenschaal dan voor ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!