Flammkuchen, ook wel tarte flambeé genoemd in het Frans, is een soort pizza (er is vast ergens een Italiaanse nonna die nu boos opkijkt dat ik dit zeg). Het verschil is dat het deeg zeer dun wordt uitgerold en wordt bedekt met crème fraîche in plaats van de ‘standaard’ rode tomatensaus. De allereerste keer dat ik flammkuchen heb gegeten was in Duitsland op een Kerstmarkt. En sindsdien ben ik verkocht! Een superkrokante dunne bodem die niet te zwaar belegd is met een combinatie van spek, kaas en ui. Het vormt met een salade een prima maaltijd of als snack op een feestje!
Dit recept is totaal niet moeilijk en het staat vrij snel op tafel. Baktijd is bij mij net aan 10 minuten. Echter zoals met pizzadeeg moet het deeg wel even 1,5-2 uur rusten. Niet ideaal op een werkdag, maar als je tijd hebt zou je dit ochtends prima kunnen voorbereiden, dan staat het na je werk héél snel op tafel. Ik heb dit ook wel eens geserveerd op een feestje, een keer wat anders dan de chips, toastjes of borrelnootjes.
Oh en je kan dit natuurlijk gemakkelijk aanpassen dat dit een vegetarisch gerecht wordt! Qua beleg is het namelijk net wat je lekker vindt. Wij hebben dit ook een keer geprobeerd met verse (rauwe) zalm, wasabimayonaise en wakame (zeewiersalade). Voor deze combinatie bak je overigens eerst de ‘kale’ bodem af en beleg je erna met de koude topping. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de combinatie van spek, kaas en ui toch mijn favoriet is!
Flammkuchen – voor 2 stuks van middelgroot formaat
Voor de bodem
210 gram tarwebloem
150 ml water
7 gram gist
Flinke snuf zout
Extra bloem, om te bestuiven
Olie
Voor de topping
200 gram geraspte kaas
200 gram spekreepjes
250 ml crème fraiche
2 uien, in halve ringen
Peper en zout naar smaak
Paar eetlepels melk, optioneel
Verder heb je nodig
Een grote mengkom
Een (oude) keukendoek
Keukenmachine, optioneel
Bakpapier
Bakplaat
Oven
Deegroller
- Doe je tarwebloem, zout en gist in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en meng dit tot het deeg niet te veel aan je handen plakt maar ook niet te droog is. Het moet een mooi, soepel en elastisch deeg worden zoals bij pizza het geval is. Voeg zeker niet al je water in één keer toe! Dit kan namelijk zorgen dat je deeg te nat wordt. Ben je per ongeluk toch met het water uitgeschoten? Gebruik dan wat extra bloem om de juiste consistentie te bereiken
- Je kunt voor stap 2 ook een keukenmachine gebruiken als je dat prettig vindt, maar mengen met je handen vind ik persoonlijk net zo makkelijk!
- Als je deeg mooi soepel aanvoelt leg je hem in de mengkom. Gebruik een héél klein beetje olie op de bovenkant om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.
- Maak een keukendoek vochtig met warm water en leg deze over de kom. Zet de kom op een plek die niet te koud is (ik zet hem meestal op het fornuis) en laat je deeg 1,5-2 uur rusten tot deze minimaal 2 keer zo groot is in volume.
- Terwijl je deeg rust kun je alvast de toppings voorbereiden. Meng de crème fraîche met de peper, zout en iets minder dan de helft van de kaas. Als je het prettiger vindt werken kan je een paar eetlepels melk toevoegen aan dit mengsel zodat je dit straks makkelijker kan verdelen. Maak het echter niet te dun (dan loopt het er te makkelijk af), denk aan de consistentie van kwark of volle yoghurt. Ik heb het met en zonder melk gemaakt en qua smaak maakt het geen verschil!
- Snijd ook de uien in halve ringen en verwarm je oven voor op 220º graden.
- Als het deeg minimaal verdubbeld is in volume kun je het verder voorbereiden. Kneed het deeg nog even goed op een werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol deze apart uit tot een dunne deegbodem. Voor mooie krokante flammkuchen zou ik een dikte aanhouden van een paar mm. Een flink stuk dunner dan je een pizza zou uitrollen!
- Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over de twee flammkuchen. Vervolgens verdeel je de spekjes, ui en als laatste de geraspte kaas er ook over heen. Probeer de ui waar mogelijk te bedekken met een beetje kaas, dit gaat verbranden tegen straks.
- Schuif de flammkuchen voor ongeveer 10 minuten in de oven. Het is klaar wanneer de bovenkant mooi goudbruin is geworden en omdat de bodem zo dun is zal je zien dat dit erg snel kan gaan! Onbedekte ui kan snel verbranden dus houd je flammkuchen, zeker bij de eerste keer dat je het maakt in je eigen oven, goed in de gaten!
- Snijd de flammkuchen in stukken en serveer.
Eet smakelijk!