Oké, ik doe zeker geen moeite om te verbergen dat ik dit recept voor Luikse balletjes van een Aviko reclame heb waarin het werd gepresenteerd door de Belgische chef Wim Ballieu. Het zag er zó lekker uit op TV dat ik het wel móest namaken (en dat gebeurd nou niet vaak moet ik zeggen). En ik heb het zó vaak gemaakt de afgelopen maanden dat het zeker een plekje verdiend op Macarons en Mie! Ik heb sommige hoeveelheden aangepast en voeg wel wat champignons toe aan de saus. Wij combineren deze Luikse balletjes met champignons deze winter het liefst met aardappelpuree of zuurkoolstamppot.
Volgens Aviko (en/of Wim?) ‘moet’ je dit met kerriekreukels eten. Dit hebben wij de eerste keer dan ook gedaan, echter was het wat ons betreft niet echt voor herhaling vatbaar. Het was zeker niet vies, maar gewoon niet zo bijzonder. Doe mij dan maar gewoon friet. Maar de ultieme combinatie waarbij je ook optimaal kan genieten van de hartige, iets zoete saus is toch zeker door middel van een puree of stamppot wat ons betreft!
De champignons en grof gesneden ui (ik snijd deze echt vrij grof zodat er nog een goede bite over blijft na het stoven) maken het gerecht extra winters. Perfect voor dit koude, natte vriesweer als je het mij vraagt! Omdat ik juist de grove textuur van de saus lekker vind gebruik ik dan ook zeker niet de staafmixer om de saus glad te maken, maar mocht je dat wel willen dan volg je gewoon het recept van Aviko!
Oh en dat Luikse van deze balletjes komt van de Luikse appel-perenstroop. Deze kon ik echter niet in onze supermarkt vinden dus ik gebruik gewone appelstroop (en dat smaakt dus heerlijk). Eigenlijk is de titel daarmee een tikkeltje misleidend, maar dat vergeven jullie me hopelijk 😉
En ben je op zoek naar een exotischer wintergerecht? Wellicht is rendang of roti meer jouw ding!
Luikse balletjes met champignons – voor 4 personen
1 sneetje wit brood of 1 wit bolletje/puntje
75 ml melk
75 gr roomboter
1 ui, gesnipperd
2 uien, grof gesneden
600 gr half-om-halfgehakt
250 gram champignons
4 takjes peterselie, fijngehakt
1 ei
2 laurierblaadjes
2 el olijfolie
2 el natuurazijn
1 flesje Leffe bruin (300 ml)
1 rundvleesbouillontablet
1 el (Luikse) appel-perenstroop of gewone appelstroop
1 el mosterd
Verder heb je nodig
Een wokpan met deksel
Mengkom
Maatbeker
- Haal de korst van het brood en snijd (of scheur) het in kleine stukjes. Ik gebruik zelf meestal een wit bolletje of puntje. Hier moet je dan nog wel de bruine bovenkant vanaf halen. Hak ook de peterselie fijn en snijd de champignons in plakjes.
- Week het brood in de melk tot het alle melk heeft opgenomen. In een pan smelt je 25 gram boter. Als de boter gesmolten is bak je de gesnipperde ui in 5 minuten zachtjes glazig. Draai het vuur uit en laat deze iets afkoelen.
- Meng het gehakt met de gebakken ui, het ei, het geweekte brood, de peterselie en zout en peper naar smaak. Als het goed vermengd is kan je er balletjes van rollen. Je kunt er kleine balletjes van maken (3 à 4 cm) of groter, wat je lekker vindt.
- Verhit in de pan de andere 25 gram boter met de 2 eetlepels olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en haal de balletjes vervolgens uit de pan.
- Voeg 25 gram boter toe aan het bakvet in de pan. Als deze gesmolten is bak je de grove stukken ui en de champignons kort mee. Blus met de azijn.
- Schenk het bier in de pan en voeg het bouillontablet toe. Roer even goed door zodat de bouillontablet kan oplossen.
- Breng het tegen de kook en voeg een flinke eetlepel (Luikse) stroop toe. Schep de balletjes terug in de pan samen met de laurierblaadjes. Draai het vuur laag en stoof de balletjes in 20 minuten gaar.
- Serveer met aardappelpuree, (zuurkool)stamppot of doe eens gek en probeer het met de kerriekreukels van Aviko (#nospon) 😉
Eet smakelijk!