Ik ben dol op deze Thaise curry noedels! Hoewel J. net zo graag boemboe uit een pakje eet, vind ik dat deze curry toch echt een stuk smaakvoller is. Bovendien is het makkelijk te maken en geef toe: zelf from scratch je curry bereiden heeft toch ook wel wat.
De inspiratie voor dit gerecht deed ik op in Ibiza, toegegeven: niet de meest voor de hand liggende plek voor dit gerecht. Maar op onze laatste avond op dit mooie eiland schoven we om 22:00 (ja, het was een latertje) aan in een restaurant waar ze curry met noedels serveren. Ondanks dat ik noedels erg lekker vind (#asian) was het eigenlijk nooit in me opgekomen om de rijst bij de curry daarvoor te vervangen. Maar deze combinatie was zo lekker, dus ben ik het thuis na gaan maken. Ik vind stevige noedels wel het lekkerste bij dit gerecht, daarom zou ik bijvoorbeeld dus niet gauw kiezen voor mihoen. Liever woknoedels of eiermie
Het recept is grotendeels geïnspireerd op het recept van Hapa Nom Nom, mijn verhoudingen zijn wel anders, maar voor ons smaakt dit gerecht op deze manier perfect! Én ik kan je garanderen dat dit gerecht je lekker opwarmt tijdens deze koude winterse dagen.
Oh, en ben je trouwens geen fan van koriander? De koriander in de currypasta proef je niet als zodanig (en moet je zeker niet weglaten) en voor de topping kan je de blaadjes uiteraard gewoon weglaten. Eet je vega? Vervang dan de kip bijvoorbeeld door stevige tofu, ook lekker!
Thaise curry noedels – voor 2 personen
Voor de currypasta
3 rode pepers, in grove stukken gesneden
8 teentjes knoflook, geperst
2 sjalotjes, gesnipperd
4 cm gember, zonder schil
1 stengel citroengras, in kleine stukjes gesneden
15 gram koriander, alleen de steeltjes
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel kurkuma
1 flinke theelepel kerriepoeder
100 ml water
1 eetlepel (olijf)olie
Voor de bouillon en noedels
300 ml kippenbouillon
350 gram kippendijfilet, in hapklare stukken gesneden
200 ml kokosmelk
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel bruine kristalsuiker, afgestreken
Sap van 1 limoen
200 gram woknoedels of andere stevige noedelsoort
1 paksoi of 200 gram sugarsnaps
Verder heb je nodig
Waterkoker
Grote (wok)pan
Steelpan
Hakmolen of foodprocessor
- Kook 400 ml water in je waterkoker, schenk 100 ml in een kom en doe de kleine stukjes citroengras hierin. Vervolgens laat je dit even staan.
- Snijd je kippendijfilet in stukken en bereid de overige ingredïenten van je currypasta voor: pers de knoflook, snipper de ui, schil de gemder, snijd de koriandersteeltjes van de blaadjes .
- Snijd ook de rode pepers in grove stukken. Dit gerecht is niet extreem pittig, maar ben je niet zo’n held met scherp eten? Haal dan van 1 peper de zaadlijsten eruit.
- Doe alle overige ingrediënten van je currypasta in je hakmolen of foodprocessor. Hak deze fijn. Je zal zien dat de pasta vrij korrelig zal blijven.
- Voeg een eetlepel van je citroengraswater toe aan de currypasta en meng opnieuw. Blijf een eetlepel per keer toevoegen tot het mengsel een pasta is geworden.
- In je (wok)pan verhit je de currypasta een paar minuten tot deze lekker begint te ruiken. Zet alvast het water op voor je noedels.
- Voeg de kip er aan toe en bak deze een paar minuten mee.
- Vervolgens voeg je de kokosmelk en de bouillon toe en meng dit tot het een mooie oranje soep is geworden.
- Tijd om de bouillon op smaak te brengen! Voeg de vissaus, bruine suiker en het limoensap toe. Proef of de smaak goed is. Mis je nog iets? Als de soep te pittig is kan je wat extra limoensap toevoegen, dit haalt het scherpste randje eraf.
- Doe je groente bij de bouillon en kook ze een paar minuten mee tot ze gaar zijn.
- Kook ondertussen je noedels volgens de verpakking, maar kook ze niet helemaal gaar. Als de noedels nog nét iets te stevig zijn haal je ze uit het water en doe je ze bij de currysoep. Kook de noedels nog even mee in de geurige bouillon.
- Verdeel de noedels en de soep over 2 kommen en garneer met korianderblaadjes.
Eet smakelijk!