Carrot cake oftewel worteltaart klinkt spannender dan het is, want eigenlijk proef je de wortel totaal niet! Het is een hele lekkere zoete, kruidige, beetje herfstige cake door de speculaaskruiden en de frosting geeft een lekkere zoete tegenhanger aan het kruidige. Waarom dit recept dan nu en niet in de herfst? Omdat het kan 😉
J. is groot fan van carrot cake, of nou ja, hij vraagt er af en toe om. Laatst had ik beloofd dat ik het weer eens zou maken, wel met veel frosting want daar houdt ie van. U roept, wij draaien! De rozijnen en de walnoten in deze carrot cake geeft het geheel écht iets extra’s. De sinaasappelsap in de frosting kan je vervangen door (verse) citroensap, maar ik vond het zonde om de sinaasappel enkel voor de schil te gebruiken #nowaste (soort van).
Oh en je kán de zonnebloemolie vervangen voor roomboter. Maar door olie te gebruiken wordt je carrot cake zoveel luchtiger! Het mooie is dat deze worteltaart écht snel klaar is. Daar houden we allemaal van toch?
Let’s bake!
Carrot cake
Voor de carrot cake
400 gram wortels, geraspt
150 gram roomboter
150 ml zonnebloemolie
325 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje bakpoeder (16 gram)
250 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram rozijnen
100 gram walnoten, fijngehakt
Schil van 1 sinaasappel, geraspt
2 theelepels speculaaskruiden
6 eieren
Extra roomboter of bakspray om in te vetten
Voor de frosting
300 gram roomkaas
75 gram roomboter, op kamertemperatuur
90 gram poedersuiker
Sap van een halve sinaasappel (of citroen)
Handje fijngehakte walnoten, optioneel
- Verwarm je oven voor op 170° graden.
- Smelt de roomboter in een pannetje, of net zoals ik: in de magnetron. Lekker makkelijk! Als je de magnetron gebruikt kijk dan om de 10 seconden. Het gaat sneller dan je denkt!
- Meng de eieren, basterdsuiker en roomboter tot een glad mengsel. Je hoeft niet je ballongarde te gebruiken, maar je menghaak (let op: dit is niet je deeghaak). Als het mengsel glad is voeg je beetje bij beetje de olie toe en meng je tot het één geheel is.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, sinaasappelschilrasp en speculaaskruiden toe en spatel daarna de rozijnen en gehakte walnoten er doorheen. Mocht je vaak hebben dat je rozijnen naar de bodem van je vorm zakken (bij dit recept valt het mee door de vele wortelen heb ik het idee) dan kan je ze even kort mengen met een eetlepel zelfrijzend bakmeel zodat alle rozijnen bedekt zijn met een laagje bakmeel. Dat helpt!
- Spatel erna ook de wortelen er goed door heen.
- Vet je bakvorm in met roomboter of bakspray, ik gebruikte voor dit recept een tulbandvorm (want: feestelijk) maar je kan ook een gewone cakevorm gebruiken of een taartvorm.
- Bak je carrot cake in 60-70 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
- Ondertussen maak je de frosting: klop je boter (nu wel dus met een ballongarde) luchtig, voeg hier toe de roomkaas en poedersuiker. Klop het geheel luchtig en egaal. Voeg vervolgens de sinaasappelsap toe. Zet je frosting in de koelkast tot je cake klaar is.
- Haal je carrot cake uit de oven. Laat hem even 5-10 minuten afkoelen en stort hem daarna (voorzichtig!) op een taartrooster om volledig af te koelen.
- Het afkoelen is belangrijk omdat de frosting anders er heel makkelijk smelt en er vanaf loopt.
- Verdeel je frosting over je carrot cake en maak het af met wat fijngehakte walnoten bovenop!
Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!
Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)