Zelfgemaakte kippenragout

Normaal gesproken koop ik altijd kant-en-klare kalfsragout, maar deze zelfgemaakte kippenragout smaakt eigenlijk stuk lekkerder! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik tot voor kort niet zo goed wist wanneer ‘Hollanders’ nou precies ragout eten. Ik zie het wel eens als voorgerecht, of op een broodje als hoofdgerecht. Maar thuis aten wij ragout eigenlijk altijd bij de (kerst/paas) brunch met zo’n bladerdeegpasteitje, iets wat ik nu nog steeds doe. Voor mij voelt een kerstbrunch zonder toch als niet helemaal compleet. J. vindt dit overigens echt één van mijn vele rare gewoonten 😉

Dit jaar hebben wij tijdens de Sinterkerstviering met vrienden een zelfgemaakte kippenragout gemaakt als voorgerecht. Voor mij de eerste keer dat ik het niet tijdens een brunch at, maar het beviel prima 😉 Ragout is eigenlijk niet zo moeilijk om te maken, je moet er alleen wat tijd voor uittrekken, met name als je ook de bouillon zelf trekt zoals ik in dit recept doe! Doe je dit niet, dan kun je een shortcut nemen met bouillonblokjes en water 😉

Uiteindelijk leverde dit recept een flinke pan ragout op (we waren dan ook met veel). Je kunt ook kiezen om kippenbouten te gebruiken met minder water voor een lagere bouillonopbrengst. Maar wil je minder ragout maken dan kan je ook een deel van de bouillon gebruiken als basis voor een soep!

Kippenragout

1 hele kip (mijne woog 1,4 kg)
2 steranijs
4 kruidnagels
1 prei, in halve ringen gesneden
1 winterpeen, in kleine stukjes gesneden
1 bosje peterselie, fijngesneden
250 gram (kastanje) champignons, in plakjes gesneden
1/2 theelepel cayennepeperpoeder
2 theelepels kerriepoeder
Peper en zout, naar smaak
1 ui, gesnipperd
100 gram bloem
100 gram roomboter

Verder heb je nodig
Grote pan om de bouillon te trekken
Pan met anti-aanbaklaag
Extra bord en kommen voor het pluizen van de kip

  1. Zet een grote pan met water (ik heb 3 liter gebruikt) op en leg daar je kip in, hij moet bijna geheel onder water staan. 
  2. Snijd je prei en wortelen in stukken, dit hoeven niet hele kleine stukken te zijn. De groenten geven enkel smaak af aan je bouillon straks. Snijd ook je champignons alvast in plakjes, hak de peterselie fijn en snipper de ui.
  3. Voeg je gesneden prei, wortelen, kruidnagels, steranijs en een flinke hoeveelheid peper en zout toe. Doe de deksel op de pan en laat dit een paar uur op het laagste vuur pruttelen.
  4. Na 2-3 uur valt het vlees van het bot en kan je de kip uit de bouillon tillen en op een bord leggen. Let op: de kip valt als het goed is uit elkaar, pas op voor het spetteren als je de kip eruit tilt.
  5. Tijd om de kip te pluizen! Je verwijdert eerst alle botjes en vel van de kip. De vel van de kip is namelijk echt niet lekker in je ragout. Als je enkel stukken vlees over hebt kan je deze gaan plukken. Ik doe dit met 2 vorken en trek als het ware het vlees uit elkaar. Afhankelijk of je grotere stukjes vlees lekker vindt (of niet) pluis je de kip fijn of grof. 
  6. In een andere pan (liefst met anti-aanbaklaag) verwarm je de roomboter met de ui, als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je beetje bij beetje de bloem toe tot er een dikke deegprut (dit is je roux) ontstaat. Verhit de roux nog even een paar minuten.
  7. Nu kun je je bouillon zeven. Echter, dat was bij mij niet nodig omdat ik met een soeplepel de bouillon uit de pan haalde en de grotere stukken inmiddels naar de bodem waren gezonken. Maar zeker als je merkt dat de groenten en kruiden te veel door je bouillon drijven is zeven aan te raden. Maar ik heb deze stap overgeslagen. #scheeltweerafwas
  8. Schep er beetje bij beetje bouillon bij je roux. In eerste instantie klontert het enorm aan elkaar, maar naarmate je meer bouillon toevoegt zul je zien dat er meer een ragoutconsistentie ontstaat. Nu is het een kwestie van bouillon toevoegen tot je de dikte goed vindt. Let op: de ragout mag in deze fase best iets dunner zijn dan je zou willen. Als je straks je kip en champignons nog toevoegt zal je zien dat hij nog iets dikker wordt.
  9. Wanneer de ragout de juiste dikte heeft kun je je kerriepoeder en cayennepeper toevoegen. Breng het verder op smaak met peper en zout. 
  10. Voeg je kip en champignons toe en verhit deze mee tot de champignons gaar zijn. Voeg de peterselie toe en roer deze er nog eens goed door.
  11. Je kunt de ragout serveren in een bladerdeegpasteitje of zoals wij bijvoorbeeld hebben gedaan tijdens Sinterkerst: in een ovenschaaltje met een bladerdeegdakje er bovenop (zet deze dan uiteraard nog 15 minuten in de oven zodat de bladerdeeg kan garen).

Eet smakelijk!