Hoewel het heel gemakkelijk is om een pizza van Dr. Oetker Big American of Ristorante (of de verse pizza’s van AH) in de oven te schuiven, vinden wij het op zijn tijd lekker om zelf pizza te maken. Alles from scratch: dus het deeg én de pizzasaus. Is dit dan veel gezonder dan een pizza uit de winkel vraag je je wellicht af, ik betwijfel of dat veel scheelt. Echter, je maakt alles zelf dus je weet precies wat er in zit. Daarentegen beleg je je eigen pizza’s vaak wat royaler dan de diepvries pizza’s uit de winkel. Ach, als je gezond eten en je lijn belangrijk vindt moet je sowieso geen pizza’s gaan eten, maar dat is mijn mening 😉 En af en toe cheaten mag best en dan moet je het wel goed doen!
Qua beleg kan je het zo gek maken als jezelf wilt. Wij eten het graag met salami, champignons, mozzarella en paprika, maar eigenlijk kan je het met van alles beleggen. Let er alleen op dat je de pizza niet te dik belegd, dan wordt de bodem soms een beetje zompig en dat is jammer. Dit recept is ontzettend makkelijk, het enige dat je leven wel gemakkelijker kan maken tijdens het bereiden is een keukenmachine. Heb je dit niet, dan hoop ik dat je sterke armen en handen hebt voor het kneedwerk.
Je kunt het pizzadeeg met gewone tarwebloem maken, echter heb ik gemerkt dat als je type 00-bloem gebruikt dat de pizza nét wat lekkerder wordt, hij wordt ook sneller krokant en bruin. 00-bloem is zéér fijn gemalen bloem, dit type bloem gebruik ik bijvoorbeeld ook om zelf pasta te maken.
Let op: het deeg heeft een ongeveer 2 uur nodig om te rijzen (langer mag ook). Dus maak het deeg bij voorkeur begin van de middag als je van plan ben dit avonds te eten. Het is mij wel eens gelukt om het deeg ruim een uur te laten rijzen, maar dat was toen het erg warm was paar weken geleden. Dus de binnentemperatuur bij ons thuis was toen 26 graden. Iets om rekening mee te houden. Er zijn ook recepten die je adviseren het deeg in een voorverwarmde oven van 50° graden (en dan de oven wel weer uit zetten) te plaatsen, heb ik ook wel eens gedaan, maar of dat nou echt veel scheelde met de methode hieronder beschreven… Gewoon even proberen wat voor jou werkt!
Pizza – voor 2 medium grote pizza’s
Voor het deeg
300 gram bloem
Scheutje extra vergine olijfolie
1 zakje gedroogde gist, 7 gram
Snufje zout
Water
Voor de pastasaus
1 blikje tomatenblokjes, 400 gram
1 blikje tomatenpuree, 70 gram
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
2-3 eetlepels Italiaanse kruiden
Peper en zout, naar smaak
(Olijf)olie
Voor de topping, wat je zelf lekker vindt, wij gebruiken bijna altijd
1 zakje geraspte kaas, 200 gram
1 bol mozzarella, in kleine blokjes
(Pizza)salami
Champignons, in schijfjes
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 ui, in halve ringen
3 schijven ananas op sap uit blik, in blokjes
Rucola
Verder heb je nodig
Keukenmachine met deeghaken
Oven met een losse bakplaat
(Steel)pan
Een kom waarin het deeg kan rijzen
(Oude) theedoek
Deegroller
Bakpapier
- Doe de bloem in de mengkom van je keukenmachine, of als je geen keukenmachine hebt, maak er dan een berg van op je (schone!) werkblad en maak hier een kuiltje in.
- Doe de gedroogde gist bij de bloem en meng dit kort. Voeg vervolgens eerst het scheutje olijfolie en het zout toe en daarna beetje bij beetje het water (terwijl de keukenmachine nog draait, mocht je die gebruiken). Ik geef geen specificaties over de hoeveelheid water (vaak is het iets minder water dan wat je gebruikt aan bloem) omdat dit nog wel eens kan verschillen (ook per bloemsoort). Voeg een scheutje water per keer toe en kijk en voel goed hoe de consistentie is. Uiteindelijk moet het één geheel vormen die niet (té veel) plakt aan je handen is en elastisch aanvoelt.
- Als het deeg juist aanvoelt maak je er een bal van en leg je deze in dezelfde mengkom. Doe er nog een scheutje olijfolie overheen en smeer de bal er goed mee in. Dit zorgt ervoor dat het deeg tijdens het rijsproces niet uitdroogt.
- Maak een (oude) theedoek vochtig met warm/heet water en wring deze goed uit. Leg de theedoek over de mengkom en laat deze op kamertemperatuur rijzen voor ongeveer 2 uur (of langer). Ik zet de mengkom meestal op het aanrecht of op het fornuis.
- Ondertussen bereid je de saus voor (ik doe dit meestal zo’n half uur voor de 2 uur om is). Snipper de ui en pers de knoflook, doe deze samen met een scheut olijfolie in een (steel)pan. Houd er rekening mee dat je straks de saus glad maakt met een staafmixer, een te lage pan zou extra spetters kunnen opleveren op je muur, maar als je toch al een nieuw kleurtje op de muur wilde maakt dat niet uit natuurlijk 😉
- Als de ui en knoflook een paar minuutjes hebben gebakken voeg je daar de tomatenblokjes, tomatenpuree en de Italiaanse kruiden aan toe. Laat dit geheel een paar minuten pruttelen en voeg naar smaak wat peper en een snufje zout toe.
- Verwarm ondertussen je oven voor op 230° graden.
- Bereid ondertussen alle topping voor. Snijd de champignons, ui, mozzarella, paprika en ananas.
- Gebruik vervolgens je staafmixer om het tomatenprutje tot een gladde saus te maken. Je kunt het ook overgieten in een foodprocessor of blender en de saus dan glad maken, dit is voor mij echter de handigste manier. Scheelt iets meer afwas 😉
- Proef de saus nog een keertje, smaakt die goed? Dan ben je klaar. Is hij nog wat flauw of proef je de Italiaanse kruiden er niet door? Dan voeg je nog wat extra peper, zout of kruiden toe.
- Maak je werkblad goed schoon en bestrooi deze met een beetje bloem. Haal je deeg uit de mengkom en kneed deze nog een paar keer. Vervolgens verdeel je het deeg in twee gelijke stukken.
- Rol ieder stuk uit tot een platte ronde schijf (of welke vorm je ook wilt). Het deeg moet ongeveer 0,5cm dik zijn, je mag hem dus flink dun uitrollen. Er zullen nu enkele Italiaanse nonna’s zijn die zich in hun graf omdraaien, maar ik gebruik hiervoor een deegroller, is wel zo makkelijk.
- Leg je bakpapier op je bakplaat en leg daar voorzichtig je deeg op. Schep wat saus op je pizza, let op: niet te veel dan wordt je pizza snel te nat en zompig = niet lekker.
- Beleg daarna je pizza met jouw gewenste topping. Let op, als je bijvoorbeeld ook stukjes ui gebruikt leg die dan zoveel mogelijk onderop zodat ze niet aanbranden. Eindig je topping met de geraspte kaas en mozzarella.
- Bak de pizza in ongeveer 12-15 minuten goudbruin in de oven. Jij kent je oven het beste dus blijf er de eerste keer goed bij om te kijken of het niet te hard gaat. Heb je net zoals wij een Added Steam Oven van AEG (#nospon), een oven met de functie om stoom toe te voegen tijdens het bakproces, dan raad ik je aan die functie te gebruiken. Ik merk dat mijn pizza’s er écht lekkerder en luchtiger door worden!
- Terwijl je eerste pizza bakt bereid je op een bakpapier op je werkblad je tweede pizza voor. Die kan je dan straks ook in de oven schuiven als de eerste klaar is.
- Haal je pizza na de gewenste baktijd uit de oven en snijd deze in het gewenste aantal stukken. Serveer met wat rucola (om het toch wat gezonder te maken) of maak er deze heerlijke salade van OhMyFoodness bij.
Eet smakelijk!